Dag 5 : Onderweg naar Vik

Gepubliceerd op 8 juni 2024 om 19:54

Het heeft vannacht hard gewaaid. Heel hard gewaaid. Het leek wel een orkaan, zo heftig was het. Als het bij ons in België geweest was, dan was het waarschijnlijk code rood en was het leger al opgetrommeld. Hier in IJsland is dat business as usual blijkbaar, ze liggen er niet van wakker.
Het voordeel van zo'n storm 's nachts is dat alle wolken weggeblazen zijn en de dag start met een mooie blauwe hemel.

Ontbijten doen we in het hoofdgebouw van de boerderij, dat bevindt zich op een steenworp van onze cabin. Het ontbijt was eenvoudig, maar zeer lekker. Net zoals het avondeten van gisteren is alles gemaakt van lokale producten. Ook de huisgemaakte skyr is super lekker.

Onze eerste boerderij-vakantie is een feit, en het is 200% meegevallen. We begeven ons over het erf om terug naar onze cabin te gaan en in te pakken.

Dan is het tijd om te beginnen aan onze volgende etappe door het mooie IJsland. Onze eindbestemming voor vandaag is Vik.
Maar uiteraard doen we ook nog de nodige tussenstops. De eerste stop is de Kerið krater, een uitgedoofde vulkaan, vlak naast weg 35.
De Kerið is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan, is 1 keer uitgebarsten, en toen was ie leeg. De magmakamer van de vulkaan is ingestort en er heeft zich een meertje in gevormd. Daardoor kan je de krater nu bezoeken zonder dat je angst moet hebben dat hij nog eens zal uitbarsten.

Bij de voorbereiding van onze reis hebben we heel vaak gelezen dat het weer in IJsland heel variabel is en dat je op 1 dag gemakkelijk de 4 seizoen kan krijgen. We weten niet wat we er voor gedaan hebben, maar tot op heden hebben we vooral lente en zomer gehad. Het is ook vandaag weer prachtig weer.
Alleen is er heel veel wind, maar daar kunnen we mee leven.
Onze volgende stop zien we al van heel ver : de Seljalandsfoss-waterval. Deze 65 meter hoge waterval behoort tot de mooiste van het hele eiland.
Wie niet bang om een beetje nat te worden kan een pad volgen dat achter de waterval achterdoor loopt. 
's Nachts is de water trouwens verlicht, alleen hebben we daar niet veel aan, want we zitten hier net in de midzomernacht-periode, en het wordt hier dus niet donker. Maar ook bij daglicht is deze waterval een absolute aanrader.

Behalve de Seljadsfoss zijn er hier nog andere watervallen. Als je het pad dat naar de waterval leidt vanaf de parking verder naar links volgt, dan zie je er nog meer. Ook de Gljúfrabúi is meer dan de moeite waard, ze ligt verborgen tussen de rotsen.

Het is moeilijk op uitgekeken te geraken op dit prachtige schouwspel, maar we moeten verder. 
Maar niet getreurd, onderweg komen we nog een tweede mooie waterval tegen : de Skógafoss Waterval.
Ook deze waterval zie je al vanaf de hoofdweg.

De Skógafoss Waterval is 25 meter breed en zo'n 60 meter hoog. Je kan ze zowel langs beneden als langs boven bewonderen. Voor dat laatste moet je wel een steile trap naar boven nemen.
Wie zich trouwens afvraagt waarom we nog geen drone-beelden gepost hebben is het antwoord heel simpel : we hebben onze drone niet mee.
Daarvoor zijn er twee hoofdredenen. Ten eerste is in tegenstelling tot vroeger het vliegen met een drone nog amper toegestaan op de meeste plaatsen.
Daarnaast is er hier zoveel wind, dat je nog amper deftig en veilig kan vliegen, dus doen we dat niet. Maar ook zonder drone is IJsland meer dan de moeite waard.

Vanaf de Skógafoss is het nog zo'n 35 kilometer tot aan ons hotel in Vik. We checken snel in en rijden dan tot aan het mooie kerkje dat boven op heuvel staat die uitkijkt op Vik en de Atlantische oceaan.

En dan is het tijd voor ons avondmaal, want ons buikje begint te grommen.

En dan is het bijna slapenstijd, morgen trekken we verder naar het oosten van het eiland. Daar gaan we naar de gletschers kijken.

Reactie plaatsen

Reacties

Annie DIERCKX
13 dagen geleden

Heel mooie verhalen , leuk om te lezen

Anja
12 dagen geleden

Inhaalbeweging in jullie prachtige verslagen aan het maken. Wat 'n prachtige rondreis ...