Dag 1 

Eindelijk kunnen we nog eens een citytrip doen ! De afgelopen jaren was dat niet echt mogelijk en we hebben het echt wel gemist.
Als we dan opnieuw kunnen citytrippen, Dan doen we dat meteen goed. We gaan niet één maar drie steden bezoeken. En dat doen we in Denemarken.
Op het programma staan Kopenhagen, Aarhus en Aalborg. We vertrekken vanop Brussels Airport naar Kopenhagen.
We zijn ruim op tijd op de luchthaven aangekomen, en hebben nog alle tijd voor een ontbijt.

De vlucht van Brussel naar Kopenhagen duur maar anderhalf uur. Wanneer we de luchthaven van Kopenhagen naderen worden we nog getrakteerd op een mooi uitzicht op de Sontbrug, de verbinding tussen Denemarken en Zweden. De naam van deze brug zegt jullie misschien niks, maar ze is wereldberoemd dankzij de drama-reeks "The Bridge"

Nadat we geland zijn gaan we onze bagage oppikken en halen we ook onze Copenhagen-card af. Met die kaart kunnen we tijdens ons verblijf hier alle openbaar vervoer zo vaak gebruiken als we willen. En we krijgen ook nog gratis toegang (of aan sterk gereduceerde prijs) toegang tot talloze toeristische attracties hier. Met onze Copenhagen-card op zak trekken we naar het treinstation in de luchthaven om de trein naar het stadscentrum te nemen. Een trein heet in het Deens trouwens een Tog, 't is maar dat je 't weet.

Vanaf het centraal station van Kopenhagen is het nog stukje stappen tot aan het hotel. We verblijven in het Scandic Kødbyen hotel; Dat is gelegen in het stadsgedeelt waar er vroeger veel slachthuizen waren. We zijn nog een beetje te vroeg, maar da's geen probleem, we kunnen onze bagage in het hotel achterlaten terwijl we ondertussen iets zoeken om te gaan drinken en een klein hapje te eten. Uiteraard moet er hier Karlsberg gedronken worden !

Dan keren we terug naar ons hotel waar we nu kunnen inchecken en onze koffer naar onze kamer brengen.

We gaan meteen gebruik maken van onze Copenhagen-card en gaan met de Tog naar het stadscentrum. Vandaag brengen we bezoek aan het wereldberoemde Tivoli-park. Neen, niet dat van Mechelen, maar het origineel hier in Kopenhagen.

Het Tivoli-park is opgericht in 1843 en is daarmee één van de oudste pretparken ter wereld en heeft voor vele andere parken als inspiratiebron gediend.
In de jaren 50 van vorige eeuw kwam zelfs Walt Disney hier inspiratie opdoen voor de parken die hij later zou bouwen. Je vind hier talloze attracties in alle maten en graden van heftigheid. Van aan de buitenzijde kan je amper zien hoe groot het park eigenlijk is. Het amper te geloven dat zo een groot pretpark midden in een stad kan liggen. Behalve attracties heb je hier ook alle mogelijke eetgelegenheden. 

Ze hebben hier zelfs een biergarten, waar er in traditionele klederdracht wordt geserveerd. Aangezien we een hongertje voelen opkomen gaan we hier onze benen onder de tafel schuiven.

In het weekend is het park open tot middernacht, en wordt het met meer dan 180.000 lampjes verlicht.

Ook zonder op de attracties te gaan kan je hier uren rondlopen. Maar het wordt toch stilletjesaan tijd om ons hotel te gaan opzoeken en te gaan slapen.
Morgen gaan we verder op verkenning in Kopenhagen.

Dag 2

Onze tweede dag in Kopenhagen begint met een uitgebreid ontbijt.

Na het ontbijt trekken we onze wandelschoenen aan en trekken we er op uit voor een wandeling in de stad. We gaan het Rosenborg Slot bezoeken. Dat is een van oorsprong Nederlands kasteel waar de Deense kroonjuwelen tentoongesteld zijn. Uiteraard gaan we daar niet rechtstreeks naar toe maar wandelen we door de parken aan het kunsten museum en het natuurhistorisch museum. We hebben trouwens weer de ideale dag uitgekozen, want uitgerekend vandaag wordt de marathon van Kopenhagen gelopen.

Terwijl de sportievelingen zich in het zweet lopen gaan wij de kroonjuwelen bezichtigen.

Ook de rest van het kasteel is het bezichtigen waard.

Als we buitenkomen uit het kasteel vindt hier de wissel van de wacht plaats. Niet zo spectaculair als die aan het koninklijk paleis. Maar toch de moeite om eens gezien te hebben.

Via het Kongens Have park trekken we in de richting van één van de meest gefotografeerde plaatsen van heel Kopenhagen. Namelijk Nyhaven.
Onderweg komen we ook nog de soldaten tegen die afgelost werden van hun wacht aan het koninklijk paleis.

Na ons bezoek aan Nyhaven met zijn opvallend gekleurde huizen trekken we naar de publiekstrekker nummer één van Kopenhagen : De kleine Zeemeermin. En het beeld is ook echt klein, en je moet de toeristen die op de rots klimmen wegjagen om een deftige foto te kunnen maken.

Het is ondertussen al een stuk in de namiddag. Hoog tijd om iets te eten te zoeken. Op aanraden van een vriend trekken we naar Warpigs, een tamelijk alternatief restaurant in de buurt van ons hotel.

Nadat we onze calorieën terug op peil gebracht hebben gaan we nog wat verder sightseeing doen in de stad.

Ze hebben hier in Kopenhagen zelfs een metro die volautomatisch rijdt zonder een bestuurder. Als passagier kan je helemaal vooraan gaan zitten en zelf bestuurder spelen...

We sluiten de dag af met een cocktail in de bar van het hotel.

Dag 3

Vandaag is het onze laatste volledige dag in Kopenhagen voordat we doorreizen naar Aarhus.
We besluiten om te beginnen met een rondvaart door Kopenhagen. Kwestie van de stad ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

We nemen de metro tot aan de halte Gammel Strand, daar bevindt zich het vertrekpunt voor de rondvaarten.

De zon is al volop van de partij, ideaal weer voor een tochtje op het water. Onder de begeleiding van een vakkundige gids, met heel veel gevoel voor humor, maken we een rondvaart door de vele kanalen die de stad kent.

De rondvaart is zeer leerrijk. Zo leren we onderandere dat men jaarlijks een dag heeft waarop men van het dak van de opera in het water duikt. En er ligt hier ook een op rust gesteld oorlogsschip, dat ooit perongeluk vanop zee een raket op een dorpje afvuurde. Gelukkig zonder slachtoffers, maar wel met de nodige schade. Ook het koninklijke jacht ligt hier normaal gezien aangemeerd, maar vandaag was het niet te bespeuren. Ook de kleine zeemeermin komen we voorbij, maar dan langs haar achterzijde.

Na een uurtje rondvaren komen we terug op het punt waar we vertrokken zijn.

Nu trekken we naar het Experimentarium, zeg maar de Deense versie van Technopolis. Omdat we beiden een deel van ons beroepsverleden in zo'n centrum hebben doorgebracht proberen we bij onze reizen altijd om de lokale centra te bezoeken.

Van alle science-centers die wel al bezocht hebben is dit echt wel één van de betere. Zeer groot, heel proper en voor elk wat wils.
Omdat het ondertussen al middag is besluiten we om wat te eten in het restaurant hier. Hebben we trouwens al gezegd dat de mensen hier super vriendelijk zijn ? En ze spreken ook allemaal perfect engels. Na het eten gaan we nog verder op ontdekkingsreis in het Experimentarium.

We keren effe terug naar het hotel om in een nabijgelegen winkel wat inkopen te gaan doen. In tegenstelling tot  Noorwegen, Zweden en Finland is alcohol hier vrij verkrijgbaar in de winkels, weliswaar niet goedkoop;

Daarna maken we nog een laatste wandeling door Kopenhagen. Het is nu heel rustig aan de toeristische trekpleisers. Aan de kleine zeemeerming is er nu nog amper volk te bespeuren.

Ook in Nyhavn is het nu veel rustiger dan overdag.

Het openbaar vervoer werkt hier prima in Kopenhagen. Met één kaart kan je gebruiken van alles wat er hier zo allemaal rondrijdt. 
We neem de Tog (trein) om terug te keren naar ons hotel. Morgen trekken we naar onze volgende bestemming : Aarhus !