Dag 1

We beginnen ons verblijf in Aarhus in Kopenhagen, want we gaan met de trein naar Aarhus reizen. Dat is de eenvoudigste manier om door Denemarken te reizen als je niet met de auto op vakantie bent. Vertrekken doen we vanuit het centraal station in Kopenhagen.

Onze treinticketten zijn al geruime tijd geleden aangeschaft, maar om ons reiscomfort een beetje te verhogen reserveren we ook nog onze plaatsen op de de trein. Voor 60 Deens Kronen (of omgerekend 6 Euro) moet je het zeker niet laten. Het valt ook op dat het personeel in het station zeer behulpzaam is, en zoals vrijwel alle Denen die we tot nu toe gesproken hebben perfect Engels spreken.
Stipt op tijd komt onze trein het station binnen gereden en kunnen we plaats nemen op onze gereserveerde plaatsen,
De rit zal bijna 3 uur duren, maar we zitten zeer comfortabel en het landschap is ook de moeite.
We rijden trouwens ook over de Grote Beltbrug, die eigenlijk uit twee enorme hangbruggen bestaat en een totale lengte van zo'n 18 kilometer heeft. De brug wordt zowel door wegverkeer als treinen gebruikt en ligt op bepaalde plaatsen zo hoog boven het water dat er zelfs grote cruiseschepen onderdoor kunnen varen.

Omstreeks 3 uur komen we aan in Aarhus. Ons hotel ligt ook weer in de nabijheid van het station, dus echt ver moeten we niet stappen.
We schaffen ons hier ook meteen de Aarhus-card aan, dat is een kaart zoals we die in Kopenhagen hadden, maar dan voor Aarhus.
Nadat we onze koffers in onze kamer gedeponeerd hebben trekken we er op uit in Aarhus. We trekken naar het Aros kunstmuseum. Dat gebouw valt op door het "your rainbow panorama" een gallerij met ruiten in alle kleuren van de regenboog, vanaf waar je een prachtig (gekleurd) uitzicht over de stad krijgt. Met onze Aarhus-card kunnen we het museum (dat tot de grootste in zijn soort in het noorden behoort) gratis bezoeken.

Uiteraard heeft dit museum veel meer te bieden dan alleen maar het panorama boven op het dak. Er zijn permanente en tijdelijk tentoonstellingen met voor ieder wat wils.

Van al die cultuur krijg je dorst. Dus zoeken we het restaurant van het museum op en nuttigen, hoe kan het ook anders, een frisse Carlsberg.

Daarna is het tijd om terug naar het hotel te gaan. Snel even verfrissen en dan op zoek naar voedsel, want we krijgen honger.
Als er aan één ding geen gebrek is hier in Aarhus, dan zijn het wel hamburger-restaurants. Je vindt ze in elke straat, achter elke hoek.
Dus zien we ons wel verplicht om een hamburger te gaan eten....

Daarna is het tijd om stilletjesaan naar ons hotel te gaan. Voor morgen hebben we ook weer heel wat op het programma staan.

Dag 2

Na ons ontbijt gaan we op stap naar Den Gamle By, of vrij vertaald "De oude stad". Den Gamle By is een openluchtmuseum. Je kan het het beste vergelijken met Bokrijk bij ons. Het interesssante aan dit museum is dat het midden in de stad gelegen is. Toch merk je daar in het museum amper wat van. Het museum voert je terug naar de tijd van Hans Christian Andersen.

Net zoals bij ons in Bokrijk kan je in heel veel huizen ook binnen gaan kijken, vaak op meerdere verdiepingen.

Ze hebbenhier ook stukje stad uit de twintigste eeuw nagebouwd. Voor vijftigers zoals ons brengt dat een hoop herinneringen naar boven.

Ze hebben zelfs een winkel met TV's en HiFi-apparatuur, uiteraard heel van bekende Deense merken zoals B&O en Tandberg.
In de winkel zit iemand die de zaak een beetje in de gaten moet houden, en die houdt zich bezig met het herstellen van deze toestellen. Met enige fierheid toonde hij zijn werkplaats en voorraad aan reserver onderdelen.

Dit stadsgedeelte heeft nog een ondergronds gedeelte. Daarin kan je de geschiedenis van Aarhus beter leren kennen. Van het verre verleden tot het heden.

Er is hier zelfs een echte opnamestudio....

Je kan hier echt uren rondlopen, want er is hier zo veel te zien en te bezichtigen.

We zouden hier gerust de hele dag kunnen blijven rondlopen, maar onze tijd in Aarhus is beperkt. We zullen nog eens moeten terugkomen.
Als we terug aan ons hotel zijn houden we even platte rust, en dan nemen we de bus naar de buitenwijken van Aarhus. We trekken naar Den Uendelige Bro, ook wel gekend als de oneindige brug. Aan bussen is er hier in Aarhus (en bij uitbreiding in heel Denemarken) geen gebrek trouwens.

We trekken naar Ballehage Beach aan de baai van Aarhus. Daar heeft men een kunstwerk gebouwd dat men de Oneindige Brug gedoopt heeft.
Dit is  een constructie die in 2015 gebouwd werd naar aanleiding van een kunstenfestival in Aarhus. Omdat het zo een succes was heeft men de brug laten staan. In de winter wordt ze wel afgebroken, maar vanaf de lente staat ze er weer en kan je er je rondjes lopen.

Na ons bezoek aan het strand trekken we met de bus terug naar Aarhus. De zon begint langzaam onder te gaan. We profiteren ervan om onze collectie met zonsondergangs-foto's een beetje aan te vullen.

Dag 3

Het is vandaag onze laatste volledige dag in Aarhus en we trekken er weer op uit om de stad en haar bezienswaardigheden te ontdekken.
Als eerste trekken we naar Dokk1, een multifunctioneel publiek gebouw. Je vindt hier een bibliotheek, een tv-studio, een café, en nog veel meer. 

Het loont ook zeker de moeite om eens onder het gebouw door te lopen. De onderkant is namelijk ook het bekijken waard. Er is ook een volautomatische ondergrondse parkeergarage. Je rijdt je auto in een soort van garagebox, stapt uit, en de wagen wordt automatisch ergens ondergronds geparkeerd.

Van hieruit trekken we langs de waterkant verder tot aan de Domkerk van Aarhus, die we uiteraard ook eens van binnen gaan bekijken.

Deze kerk is zijn 94 meter lengte de langste kerk van heel Denemarken en biedt plaats aan 1200 gelovigen.
Na ons kerkbezoek trekken we een beetje rond in de binnenstad.

Omdat we het niet kunnen laten, brengen we ook een bezoek aan het plaatselijke techniekmuseum. Dat is niet zo groot als dat van Kopenhagen, maar zeker niet oninteressant.

Na ons bezoek aan het techniekmuseum trekken we door de stad terug naar ons hotel.

Als we in hotel aangekomen zijn is het al etenstijd. Omdat elke dag hamburgers eten nu ook niet meteen het gezondste is wat er is, gaan we in de Bruuns Galleri op zoek naar een plek waar we iets kunnen eten. De Bruuns Galleri is een shopping-center dat vlak achter het station gelegen is. Daar vinden we het Dalle Valle restaurant. Dat is een buffet-restaurant waar je voor een vast bedrag zoveel mag eten als je wil. Net wat we nodig hadden !

Om de calorieën die we zonet hebben binnengespeeld terug kwijt te geraken, trekken we nog effe de stad in. We hebben gelezen dat er hier een grootwarenhuis is waar je boven op het dak kan en van een mooi uitzicht kan genieten. Als extra heeft het platform waarop je dan staat een glazen vloer. Niet iets voor mensen met hoogtevrees...

Daarna keren we voor de laatste keer terug naar het hotel. We moeten onze koffers nog pakken, want morgen nemen we de trein naar onze laatste bestemming van deze vakantie : Aalborg.