Van Zweden naar Denemarken

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 08:57

Ook in Älmhult wordt het 's nachts ook nog niet donker, maar we hebben zo goed geslapen dat we er amper iets van gemerkt hebben. Ontbijten doen we ook in het gekende Ikea-interieur. Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid, voor elk wat wils.

Na het ontbijt gaan we naar onze kamer om onze bagage klaar te maken om ze terug naar de auto te brengen. We gaan hier nog niet meteen vertrekken want de rit naar onze volgende halte is niet zo ver. Daarom gaan we een kijkje nemen in het Ikea-museum, dat ligt recht tegenover het hotel.
En we hebben weer geluk, want net vandaag is het de grote heropening van het museum en mag iedereen gratis binnen. Zo zie je maar dat je niet mooi moet zijn om geluk te hebben :-)

Het Ikea-museum was de allereerste Ikea-winkel. 't is te zeggen, de eerste van na de grote brand in de 70'er jaren. Toen brandde de alleerste winkel die hier stond helemaal af. In amper 200 dagen werd er toen een nieuwe winkel gebouwd. Deze dient nu als museum, net buiten het dorp is er een echte Ikea-winkel, zoals we die ook bij ons kennen. Het museum is echt wel interessant, het geeft je een kijk op de geschiedenis van dit iconische merk. Ook wordt er aandacht besteed aan Småland, de streek waarin we hier zitten.

Ze hebben hier ook een grote shop waar je allerhande Ikea-items kan kopen. De die-hard Ikea-fan kan hier zijn hartje ophalen.
Zo rond de middag hebben we het grootste gedeelte van het museum wel gezien. Tijd voor de lunch, en hoe kan het ook anders ? Deze keer met de echte zweedse vleesballetjes !

En dan wordt het tijd om terug de baan op te gaan, voor onze laatste rit door Scandinavië. We rijden naar Rødby in Denemarken. Daar gaan we morgen de boot naar Duitsland nemen. Een echt lange overtocht wordt dat niet, want je kan Duitsland zien liggen vanaf Rødby. Op onze rit naar Rødby komen we ook nog op een plek die we vorig jaar al vanuit het vliegtuig bewonderd hebben : de Sontbrug. Deze brug verbindt Zweden met Denemarken en is een echte landmark in de regio. Er is zelfs een misdaad-serie die zich rond de brug afspeelt. De Sontbrug is een tolbrug, voor 65 euro mag je er met de auto over. Da's niet goedkoop, maar met de boot ben je veel langer onderweg.

Behalve de brug is er ook nog een tunnel van 4 kilometers, en dan ben je in Denemarken, meteen in Kopenhagen. Hier hebben we ook voor het eerst in 14 dagen file. Maar al bij al valt het nog mee, wij Belgen zijn veel erger gewend. We volgen nu de E47 tot op de plaats waar hij in de zee uitkomt, in Rødby. Hier overnachten we in een simpel hotelletje dat vooral gebruikt wordt door mensen die hier aan de slag zijn op de grootste bouwwerf van het noorden. Men bouwt hier namelijk een tunnel tussen Denemarken en Duitsland. Het wordt met zijn 18 km de langste tunnel ter wereld die in segmenten is opgebouwd. Het is dus geen geboorde tunnel zoals deze tussen Frankrijk en Engeland. Aan de rand van het immens grote terrein waarop de tunnelsegmenten gebouwd worden is een informatiepunt voor bezoekers.

Morgen nemen we de boot naar Duitsland en rijden we naar onze laatste halte : Hamburg. En daar gaan we niet zo maar toevallig naartoe....

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.