Op doortocht in Zweden

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 08:48

Na een zalig verblijf in Lierne moeten we terug in de richting van België gaan rijden. Dat doen we uiteraard niet langs dezelfde weg als waarmee we naar hier gekomen zijn. We keren terug langs Zweden, kwestie van alle Scandinavische landen bezocht te hebben. Onze eerste tussenhalte wordt het dorpje Orsa, een kleine 500 km verwijderd van Lierne. Als je weet dat ze hier in dit gedeelte van het hoge noorden geen echte snelwegen hebben, dan kan je je voorstellen dat dit ritje wel eventjes duurde. De maximale snelheid op de wegen in Noorwegen en Zweden is meestal 80 km/h, met af en toe een uitschieter naar 90 per uur. Maar je komt ook regelmatig door dorpskernen en daar val je terug tot 40 per uur.  

Na een uurtje rijden zijn we eindelijk in Zweden. De grensovergang stelt hier niks voor. Je rijdt over de grens zonder dat je het doorhebt. Het landschap blijft even mooi, het verveelt nooit.

Na een lange, maar mooie rit komen we aan in Orsa, daar overnachten we in het Kungshaga hotel. Omdat het restaurant van het hotel vandaag niet open is gaan we snel even in de lokale supermarkt langs om wat voedsel aan te kopen, zodat we niet omkomen van de honger. 
Het intererieur van het hotel tovert je terug in de tijd. Het comfort is hedendaags.

Carine is nog niet moe en besluit nog even de omgeving te verkennen.

Na een nachtrust die heel veel deugd gedaan heeft zitten we 's morgens al om half acht aan de ontbijttafel. We hebben ook vandaag weer een lange rit voor de boeg en willen op tijd vertrekken. Vandaag moeten we bijna 600 km rijden, dat is meteen ook één van de langste stukken van onze roadtrip.

En dan zijn we weer onderweg. We hadden ons voorgenomen om onderweg zo weinig mogelijk te stoppen, maar na amper een dik half uur rijden stond daar ineens een mooie stoomtrein naar ons te lachen...

Na onze korte stop in Mora zijn we nu eindelijk echt onderweg. We rijden nu naar Älmhult. Dat is niet zo maar een willekeurig dorpje in Zweden. Maar het is de plek waar het Ikea-verhaal begonnen is. Hier werd deze wereldbekende firma opgericht. We logeren hier trouwens niet in een gewoon hotel, maar in enige Ikea-hotel ter wereld. We moeten ons bed gelukkig niet zelf in elkaar steken, maar je hebt wel het gevoel dat je overnacht in één van de slaapkamers zoals je ze in de Ikea-winkels bij ons ziet staan. Het is trouwens geen klein hotelletje, en het is ook goed volgeboekt zo te zien.
Omdat we grote honger hebben droppen we snel onze bagage in onze kamer en zoeken het restaurant op. De bekende Ikea-balletjes staan hier niet op het menu. Maar er is keuze genoeg, en we drinken ook een lekker streekbiertje.

Na het eten maken we nog snel een kleine wandeling door Älmhult. Groot is het hier niet, maar ze hebben wel een mooie kerk.

En daarna is het tijd om de winkel, excuseer, het hotel op te zoeken. De lange rit naar hier was vermoeiend, dus kruipen we vroeg onder wol.
Morgen brengen we eerst nog een bezoek aan het Ikea-museum en dan rijden we verder via "the bridge" naar Denemarken, voor onze voorlaatste slaaphalte.

Reactie plaatsen

Reacties

Frieda
een jaar geleden

Mooi verslag, gelukkige staat mijn antwoord op mijn vraag hier in. Mooie foto’s, jullie hebben ook iets met kerkjes hé, (tweede roeping?)😂