Naar Lillehamer

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 22:40

We hebben weer goed geslapen vannacht. Zou de zuivere scandinavische lucht daar voor iets tussen zitten ? Of is het omdat we dichter bij de poolcirkel aan het komen zijn ? We weten het niet, maar het is wel een vaststaand feit. Nadat we onze spullen terug in de auto geladen hebben zetten we koers naar Lillehammer. Dat is een kleine 300 kilometers rijden. We verwachten tegen de middag in Lillehammer aan te komen, maar er is absoluut geen haast bij. We doen doen dan ook regelmatig een tussenstopje.

Het Noorse landschap kan ons zeer bekoren. Het heeft iets weg van Oostenrijk, maar dan minder hoge bergen en meer water. De zon is ook vandaag weer van de partij. Het is al aangenaam warm, en het is nog geen middag.

Net op de middag komen we aan in Lillehammer. Het is nog veel te vroeg om al in te checken in ons hotel. Dus besluiten we om een bezoek te brengen aan Maihaugen, zeg maar de Noorse versie van ons Bokrijk. Hebben we al gezegd dat de Noren doorgaans zeer vriendelijk zijn, en ook nog eens zeer goed de Engelse taal beheersen ? Tot nu toe hebben we niks dan positieve ervaringen.
We bezoeken eerst het gedeelte van het museum met de oudste gebouwen. Daar staat een prachtig staafkerkje dat je ook van binnen kan bezichtigen.

Binnen in het kerkje krijgen we deskundige uitleg door een Noorse jongedame die graag haar Nederlands met ons wilde oefenen. We waren onder de indruk van haar talenkennis. Als ons Noors nog maar een tiende was van haar kennis van onze taal, dan waren we al heel blij.
Uiteraard is er hier veel meer te zien dan alleen maar een kerkje. Het hele gebied van de het museum is prachtig aangelegd, met heel veel natuur.

We bezoeken ook een andere hoek van het museum, die zich meer in het begin van de 20ste eeuw situeert. Hier vinden we ook het post-museum.

Er staat hier zelfs een authentieke post-trein.

In het hoofdgebouw van het museum is er ook nog een zeer interessante tentoonstelling over het ontstaan Noorwegen. Nu weten we meteen waarom de Noren zo graag de draak steken met de Denen en de Zweden.

En tenslotte huisvest het gebouw ook nog eens het Noors Olympisch museum. Hier kan je alles terugvinden over de Olympische winterspelen van 1994 die hier plaatsvonden, en met uitbreiding ook van alle andere Noorse Olympische prestaties.

Het is al bijna 5 uur, en het museum gaat bijna sluiten; dus begeven we ons terug naar onze wagen om naar ons hotel voor vandaag te rijden. 
Dat ligt eigenlijk maar een dikke kilometer verwijderd van het museum, dus zijn er ook heel snel.
Het inchecken verloopt heel vlotjes (herinner u onze opmerking over de vriendelijkheid van de Noren), en we kunnen meteen onze bagage naar onze kamer brengen.

Ons buikje begint ook langzaam te grommen. Daarom besluiten we om naar een zone met veel winkels te rijden om te zien of we daar iets kunnen scoren. En ja hoor, bij Pepe's Pizza komen we culinair aan onze trekken. Ook nog snel een paar foto's maken aan de oever van het water, en dan is het tijd om onze blog te schrijven en nog snel een kort filmpje in elkaar te draaien. Morgen rijden we verder naar Skjåk, Daar gaan we in een tent overnachten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.