Denemarken !

Gepubliceerd op 3 juni 2023 om 21:25

Na een zalige nachtrust in Tarp zijn we al vroeg uit de veren om te gaan ontbijten. We willen zo snel mogelijk naar Denemarken vertrekken. Niet meteen naar Stenum, waar we vandaag gaan overnachten, maar wel naar een aantal bezienswaardigheden daar in de buurt.
De grensovergang tussen Duitsland en Denemarken is er geen waar je zoals bij ons tegen 120 per uur mag overvliegen. Hier moet elk voertuig stapvoets over de staatsgrenzen bollen. We zetten ons onschuldigste gezichtje op en lachen vriendelijk naar de bevallige jonge dame die de grens bewaakt. En het heeft geholpen, want we mochten het land in. Het is niet de eerste keer dat we in Denemarken komen. Vorig jaar rond deze tijd hebben we Kopenhagen, Aarhus en Aalborg nog bezocht. Maar dat was met vliegtuig en trein, deze keer voor het eerst met de auto.
Bij het voorbijrijden aan Aarhus en Aalborg kwamen de herinneringen aan die trip weer naar boven. Wie het verslag van die vakantie nog niet gelezen heeft, kan het hier terugvinden.

Het valt op dat de Deense chauffeurs zeer gedisciplineerd zijn. Ze houden zich netjes aan de snelheidslimieten en bumperkleven kennen ze hier ook niet. In plaats van rechtstreeks naar Stenum te rijden, gaan we eerst een kijkje nemen in Hjørring, Daar bevinden zich de resten van waar eens een kerkje stond op de rand van de zandkliffen die boven de Noordzee uitsteken. Omwille van de voortdurende erosie is het kerkje ondertussen verdwenen, maar het kerkhofje is er nog steeds. Vanop deze plek heb je een prachtig zicht over de Noordzee. En in de verte zien we ook onze volgende bestemming al, De Rubjerg Knude Fyr.

De Rubjerg Knude Fyr is een vuurtoren met een bijzondere geschiedenis. Hij staat boven op de zandkliffen aan de Noordzee. Nu blijken die kliffen redelijk veel last te hebben van de natuurelementen en brokkelen ze langzaam af. Zo sterk zelfs dat een aantal jaren geleden het risico bestond dat de vuurtoren in de noordzee zou donderen. De vuurtoren is al jaren buiten dienst, maar als landmark heeft hij toch nog een grote waarde. Daarom hebben de Denen voor een slimme oplossing gekozen. Ze hebben de toren gewoon 80 meter verder landinwaarts geschoven. Zodat hij nog zeker 30 jaar veilig is. En daarna schuiven ze hem gewoon nog een eind verder landinwaarts.

Daarna is het tijd om naar onze overnachtingsplaats te rijden, Thorupgaard Bondegaardsferie, een bed en breakfast op een boerderij in Stenum.
Uiteraard hebben we ook nog een kort filmpje over deze dag : 

Morgen trekken we verder, naar Noorwegen, met de ferry, want die vaart ondertussen weer ...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.