Selecteer een pagina

Na een deugdoende nachtrust (de bedden hier in appartement Castelferien zijn zalig) en een stevig ontbijt is het tijd om onze wandelschoenen aan te trekken voor een eerste verkenning van de omgeving rond Echterhausen. Tijdens ons ontbijt is het buiten nog aan het regenen, maar het ziet er naar uit dat het niet lang meer zal duren voor dat het ophoudt. En daarbij, het is nooit te slecht weer om te wandelen, het is gewoon kwestie van je goed te kleden ! We hadden gisteren tijdens onze korte verkenning wegwijzers gezien die verschillende wandelbestemmingen aangeven. Daar gaan we vandaag een wandeling van proberen. In tegenstelling tot wat we meestal doen, hebben we deze keer onze wandeling niet voorbereid op de GPS. We gaan dus nog eens lekker klassiek wegwijzers volgen, we zien wel waar we uitkomen. Vanaf ons appartement volgen we de Hauptstrasse verder omhoog, daar begint onze wandeling.

Het eerste stuk van de wandeling is een afdaling tot aan de oever van het riviertje de Prüm. Dat komt uit in de Bitburger Stausee, een beetje verderop in Biersdorf am See. De Prüm kronkelt hier door het landschap, een beetje zoals de Semois dat bij ons in België doet. Heel veel bomen hier hebben een dik laagje mos op zich. Daar zal de vochtige omgeving waarschijnlijk wel iets mee te maken hebben. Onderweg komen we ook nog een vervallen huisje tegen, waar de natuur langzaam maar zeker terug de overhand aan het krijgen is.

Na een tijdje naast de Prüm gewandeld te hebben komen we aan een brug, waar we de rivier kunnen oversteken. Daarna gingen we even in de fout. In ons enthousiasme hadden we een wegwijzer over het hoofd gezien en kwamen we op een doodlopend stuk uit. Dan maar terugkeren en deze keer goed opletten. En ja hoor, er was nog een pad dat steil omhoog liep, en dat moesten we volgen.
Na een flinke klim (we moeten terug conditie beginnen opbouwen) staan we op ’t hoogste punt van onze wandeling. We komen nu ook onze eerste levende ziel tegen op onze wandeling. Een eenzame wandelaar met bijhorende hond. Verder zijn we ook nog een kikker en een slak tegengekomen, maar meer levende wezens hebben we eigenlijk niet gezien. Onze wandeling brengt ons nu bij Schloss Hamm, een middeleuws kasteel.

Eigenlijk is Schloss Hamm niet helemaal middeleuws meer. Dat zit zo. Het originele kasteel dateert van 1052, maar in op het einde van de tweede wereldoorlog werd het platgebrand door de SS. In 1960 werd het verwoeste deel opnieuw opgebouwd en is nu te boeken als locatie voor huwelijken, feesten en diens meer. Je kan er zelfs overnachten in één van de twee bijgebouwen, die trouwens nog wel origineel zijn.
Als wandelaar kan je over de binnenplaats van het kasteel wandelen.
Na ons bezoek aan het kasteel trekken we verder, terug richting Castelferien. Het is middag en we krijgen honger.

Na de middag stappen we in onze wagen en rijden we naar Losheim, dat is een klein dorpje aan de Belgische grens. Daar bevindt zich Ars Technica, een grote modelbouwwinkel. Je kan daar niet alleen treintjes en toebehoren kopen, maar je kan er ook een hele collectie treinbanen gaan bewonderen. De grootste van deze banen was toen ze pas gebouwd was de grootste van heel europa.  Ondertussen zijn er op andere plaatsen grotere banen gebouwd geworden, maar toch heeft deze baan nog zijn charmes.
Ars Technica bevindt zich in Duitsland in het oude douane kantoor, aan de overkant van de straat, in België bevindt zich een Delhaize. Das handig want we waren gisteren nog één en ander vergeten bij ons bezoek aan de Lidl in Bitburg.

We hebben weer wat inspiratie opgedaan voor onze treinbaan en wat extra spulletjes gekocht voor de aankleding ervan.
Morgen trekken we er weer op uit voor een wandeling, deze keer niet in Echtershausen, maar “ergens in de Eifel” 🙂