Selecteer een pagina

Een mens kan niet altijd met zichzelf bezig zijn. Soms moet je ook eens belangloos iets doen voor een ander. Daarom zijn we sinds een paar jaar medewerkers van de VZW Smile To Me !, een vereniging die elk jaar een ontspanningsdag organiseert voor kinderen met een zware fysieke en mentale beperking, samen met hun ouders.
Om de vaste medewerkers aan dit evenement te “belonen” organiseren ze dit jaar een uitstap naar de stormvloedkering op de Oosterschelde in Nederland.  Wij mochten ook mee, uiteraard met fototoestel en videocamera !

Zaterdagochtend om kwart voor acht stonden we al met z’n allen te wachten op de bus die ons naar Nederland zou brengen. Er wachtte ons een goed gevuld programma.

Na een busrit van een kleine twee uurtjes komen we aan op Neeltje Jans, dat is de naam van het eiland waar zich het Deltapark Neeltje Jans bevindt. Dat is een combinatie van een tentoonstelling en attractiepark met als thema de Oosterschelde en de deltawerken.

Als eerste activiteit gaan we het Bluereef aquarium bezoeken, waar diegenen die het willen een rondleiding achter de schermen krijgen. We kunnen daar zien hoe er vissen gekweekt worden en hoe ze het water van de aquariums zuiver houden.

Daarna is het tijd om de innerlijke mens te versterken met een stevige tas koffie en een lekkere koffiekoek.

Als we die verorberd hebben zijn we vrij tot het middagmaal. We maken van die gelegenheid gebruik om de 4D voorstelling “Delta Experience” te bezoeken. Dat is een interactieve voorstelling die je de watersnood van 1953 laat herbeleven. En dat is heel goed gelukt. Je waant je echt in het midden van die noodlottige nacht die aan meer dan 1800 mensen het leven kostte.

Behalve een tentoonstelling over de deltawerken is er ook een Mossel-Expo. Daar kom je alles te weten over één van onze favoriete gerechten : Mosselen

Ondertussen is het al middag geworden, en is het tijd voor het middagmaal. We krijgen een echte Hollandse specialiteit geserveerd : De Kroket ! Gelukkig zijn er ook gewone broodjes met beleg.

Na het middagmaal zijn we vrij tot 4 uur, we hebben dus alle tijd om het Deltapark Neeltje Jans grondig te verkennen. We beginnen met een korte zeehondenshow. Daar leren we heel wat wetenswaardigheiden over deze sympathieke dieren. En ze trakteren ons op hun kunstjes.

We hebben trouwens geluk met het weer, want er waren regenbuien voorspeld. Maar ondertussen is de zon al flink haar best aan het doen. Het wordt nog een mooie nazomerse middag hier aan de Oosterschelde.
We bezoeken ook de stormvloedkering, een bouwwerk dat gerust één van de wereldwonderen van de moderne tijd kan genoemd worden. Je kan binnen in de brug gaan kijken en je kan ook de afsluitdeuren van heel dichtbij gaan bewonderen. Het water stroomt hier met een enorme kracht doorheen.

Behalve de tentoonstelling rond de deltawerken kan je hier ook nog andere zaken ontdekken. Er is een waterspeeltuin, je kan er binnen in een walvis rondkijken en als je wil kan je ook eens ervaren hoe windkracht 12 aanvoelt in een echte windtunnel.

En dan wordt het stilletjes aan tijd om terug te keren naar onze bus. Die zal nog naar restaurant “De Caisson” in Kapelle brengen, waar we lekkere mosselen gaan eten. Maar natuurlijk wordt er eerst nog een groepsfoto gemaakt !

Vanop Neeltje Jans is het maar een half uurtje rijden tot in Kapelle. En dat is maar goed, want onze buikjes begonnen al zachtjes te grommen. We kregen er heerlijke zeeuwse mosselen geserveerd. Wie geen liefhebber van mosselen was (ja die mensen bestaan ook), die kreeg een lekkere steak op zijn bord.

En dan is het tijd om op de bus te stappen die ons terug naar onze vertrekplaats in Halle brengt.
We hebben er weer een bijzonder fijne dag met bijzonder fijne mensen op zitten.
Onze batterijen zijn al helemaal opgeladen voor het grote Smile To Me ! evenement dat dit jaar zal doorgaan op zaterdag 22 oktober in zaal Zonnig Leven in Sint-Pieters-Leeuw. Wil je er meer over te weten komen ? Kijk dan op deze website : www.smiletome.be
Jullie zijn van harte welkom om iets te komen drinken en ons te steunen !