De finale

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 23:53

Onze laatste dag in Lapland is aangebroken, en de dag begint meteen met zonneschijn. Vannacht is de bewolking grotendeels weggetrokken en is de zon in de plaats gekomen. De temperatuur buiten is ook serieus gezakt. Als we na ons ontbijt buiten gaan om een wandeling te gaan doen, duidt de thermometer -18 aan. Gelukkig hebben we warme kleding en voelt de vrieskou hier niet zo erg aan als bij ons in België. We gaan naar Oustajärvi, een meertje hier niet ver vandaan. Het samenspel van zon en wolken levert prachtige taferelen op. De kou is zo vergeten.
Bij het meer aangekomen is het tijd om onze drone voor de laatste keer in deze vakantie de lucht in te sturen. Op die manier hebben we ook mooie videobeelden en luchtfoto's. Na een dik half uurtje op het ijs is het tijd om weer terug te keren naar Harriniva. Daar wacht de lunch op ons. We trekken ook nog voor een laatste keer naar de bar, samen met Annie en Luc, en ook Anneke en Gerry, Die laatsten hebben we hier in Lapland leren kennen en we hebben er bijna de ganse week mee opgetrokken. Zoiets schept vriendschapsbanden.
Na het avondeten is het tijd om ons drankverbruik te gaan afrekenen, maar dat blijkt heel goed mee te vallen, ondanks het feit dat vooral alcohol heel duur is in heel Scandinavië. Om negen uur 's avonds staat er nog een laatste activiteit voor ons op het programma. Een kennismaking met de Sami-cultuur. Een authentieke Sami, die enkel Fins spreekt en zingt komt ons vertellen over de Sami-klederdracht en gebruiken. Gelukkig voor ons was er simultaanvertaling in het Engels, want anders hadden we er niet veel van begrepen. De brave man zong ook nog een aantal liedjes, waarbij wij ook niet konden uitmaken of hij de tekst al dan niet kende. Hij beweerde ook dat je het noorderlicht kon oproepen door er op te fluiten, waarbij hij de daad bij het woord voegde. En ja, een half uur later was het zover. Het noorderlicht, wat we deze week nog niet gezien hadden, verscheen aan de hemel. En zo kent deze vakantie een prachtig orgelpunt. Morgen vertrekken we terug naar België, met koffers vol met mooie herinneringen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Roosemarijn Christiane
een jaar geleden

prachtige reis , mooie herinneringen

Greet Vanheuckelom
een jaar geleden

Toch weer geluk het had om dit spektakel te zien.
En weeral een mooie vakantie gehad.