Rennen met dieren

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 21:43

Het is al woensdag ! De tijd vliegt hier voorbij in Lapland. Het lijkt of we hier nog maar pas aangekomen zijn. Vandaag trekken we naar de rendierboerderij van Torasieppi, niet zo ver van Muonio verwijderd. Het eerste wat er hier op ons programma staat is een rit met een rendier-slee.
Een beetje zoals de kerstman, maar behalve de buik is er bij ons weinig gelijkenis met de man met de witte baard. We nemen per twee plaats in de slee en wachten tot het konvooi zich in beweging zet. In het begin hangen we nog allemaal achter elkaar vastgebonden, maar na een paar honderd meter maakt onze begeleider ons los van elkaar en mag elk van ons de teugels zelf in handen nemen.
Niet dat daar veel kennis en kunde voor nodig is, want de rendieren kennen het traject beter dan wij. We maken een ritje door een sprookjesachtig wit bos, waarbij onze vierpotige vrienden regelmatig eens versnellen. Wanneer we bijna terug aankomen gaan de remmen volledig los bij de rendieren, ze doen hun naam alle eer aan en rennen naar de eindmeet. Daarna mogen we de rendieren voederen met een combinatie van mos en paddenstoelen, iets waar ze verzot op zijn. In de natuur vinden ze dat ook, soms zitten daar soms paddenstoelen met een extra smaakje bij, waardoor ze wel eens gek durven te doen. We mogen ons ook bekwamen in het vangen van rendieren met een lasso. Om het zowel voor dier als mens aangenaam te houden doen we dit op een gewei dat op een paaltje is gemonteerd. Zo is de kans op schade beperkt. Daarna mogen we in een schuur gaan luisteren en kijken naar uitleg over de rendieren. Wist je trouwens dat er in heel Lapland amper 170.000 inwoners zijn, voor een gebied dat een keer of 4 groter is dan België ? Ze hebben hier trouwens meer rendieren dan mensen, ongeveer zo'n 200.000 rendieren. De gebouwen van de boerderij hier behoren tot de oudste van heel Finland. Dat komt door dat de Duitsers op het einde van de tweede wereldoorlog bijna alle boerderijen hebben platgebrand.
Maar omwille van het feit dat Torasieppi nogal afgelegen was, en ze gehaast waren is alles hier gespaard gebleven. We brengen ook nog een kort bezoek aan één van de huizen van deze boerderij en daarna trekken we verder het bos in naar een hut waar we ons middagmaal krijgen.
Dat is lekkere rendiersoep, een soep met veel rendiervlees en aardappelen. Je kan het een beetje vergelijken met goulaschsoep. Met een lekkere tas koffie en koekjes ter afronding ronden we ons bezoek aan Torasieppi af. Onze shuttlebus brengt ons terug naar Harriniva.
Wanneer we terug in Harriniva aangekomen zijn, kleden we ons om en begeven ons naar de bar, waar we blijven hangen tot aan het avondmaal om 6 uur. Daar krijgen we rendier op ons bord geserveerd, wie weet heeft dat nog één van onze sledes voortgetrokken vanmorgen...


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Roosemarijn Christiane
een jaar geleden

mooie beesten, ziet er allemaal tof uit !