Selecteer een pagina

We waren dit weekend in Nederland, in Landal Vennenbos in Hapert. Dat is niet zo ver van de Belgische grens. Dus besloten we op zondag om een wandeling te gaan doen in de buurt van de Postelse Abdij. Vanuit Hapert is het ongeveer 15 kilometer via binnenweg tot aan de abdij. In het weekend kan het hier flink druk zijn, dus vertrekken we al in de voormiddag naar Postel. We kunnen onze auto gemakkelijk parkeren aan de voorkant van de abdij.

De wandeling die we gepland  hebben is een goeie 11 kilometer lang en brengt ons langs velden en bossen, waarbij we meermaals de landsgrenzen kruisen.

Onderweg komen we ook nog een aandenken uit de eerste wereldoorlog tegen. Om te verhinderen dat er een grote stroom vluchtelingen van België naar Nederland vluchtte had de Duitse bezetter een versperring op de grens gebouwd. Dat was een constructie met prikkeldraad en ook gewone draden waarop een spanning van maar liefst 2000 volt stond. Wie de draden aanraakte kon het meestal niet verder vertellen. Daarom kreeg de draad ook de bijnaam de “Dodendraad”.
Hier op de grens heeft men een reconstructie gebouwd, als herinnering aan de donkere tijden van weleer.

Het is ondertussen al middag, en we komen nu ook meer wandelaars en fietsers tegen. Blijkbaar zijn we niet de enigen die van het mooie weer en de omgeving willen profiteren.

Het einddoel van onze wandeling is de abdij van Postel. Dat is een Norbertijnen-abdij, die dateert van de 12de eeuw.
De abdij wordt in het weekend veel bezocht door toeristen. Rond de abdij vind je een aantal horecazaken en winkeltjes waar men abdij-gerelateerde zaken zoals abdij-brood en speculoos kan kopen. We profiteren ook maar van de gelegenheid om hier nog snel een brood te kopen. Dan moeten we morgenvroeg niet naar de bakker gaan.

En daarmee zit onze wandeling er op. We rijden terug naar het Vennenbos voor ons avondmaal. En om het weekend in schoonheid af te sluiten gaan we ook nog bowlingen. Maandagmorgen rijden we terug naar Mechelen. Dan kunnen we weer beginnen af te tellen naar een volgende uitstap.