Selecteer een pagina

​In 2010 waren we al eens kortstondig in Hamburg om een bezoek te brengen aan het Miniatur WunderLand, toen al de grootste modeltreinbaan ter wereld. We verbleven toen in Bremen en hadden een dagje uitgetrokken om hier een bezoek te brengen.
Ondertussen zijn we zes jaar verder en zijn we een gans weekend in Hamburg en uiteraard staat een bezoek aan MiWuLa (da’s de afkorting van Miniatur WunderLand) helemaal bovenaan onze todo-lijst. Na een stevig ontbijt vanmorgen vertrokken we te voet vanaf ons hotel in het stadsgedeelte Altona richting Speicherstad. Dat is een tochtje van om en bij de 6 kilometer en onder het motto van “actieve vakantie” zijn we dus te voet tot ginder gegaan.
We hadden op voorhand al een reservatie gedaan voor een rondleiding achter de schermen, en dat had al voordeel dat we eventuele wachtrijen mochten voorbij lopen en meteen tot aan de kassa mochten doorgaan. Snel even onze jassen afgeven aan de vestiare, onze rugzak in een locker achterlaten en de betoverende miniatuurwereld lag op ons te wachten.

​Zoals je misschien wel weet gaan we zelf ook een modelbaan bouwen, met als thema de Alpenregio. In MiWuLa is er op dat vlak meer dan genoeg te zien. We hebben dan ook tientallen gigabytes aan video en fotomateriaal verzameld.

​MiWuLa is ingedeeld in verschillende thema-gebieden, zo heb je naast de Alpen en Duitsland ook een heel groot gedeelte dat aan Skandinavië geweid is.
Met onze reis naar Lapland die nu wel heel dichtbij komt in het achterhoofd, komen we al meteen in de juiste stemming.

​En we hadden dus ook een rondleiding achter de schermen geboekt, en we hadden het slim gespeeld, we hadden namelijk een rondleiding in het engels geboekt. Waardoor wij met z’n tweeën de enigen waren die deze rondleiding volgden. En onze supersympathieke en gemotiveerde gidse was er ook niet kwaad om dat ze haar rondleiding toch in het Duits mocht geven. En zo hadden wij dus onze privé-rondleiding achter de schermen.

​De rondleiding achter de schermen was simpelweg super ! We kregen alles te zien, en mochten fotograferen en filmen zo veel we maar wilden. Ondertussen leerden we van onze gidse ongelooflijk veel wetenswaardigheden. Wist je bijvoorbeeld dat ze in het gedeelte Skandinavië met echt water werken, en dat ze maar liefst 30000 liter water gebruiken ? En dan in het geval van een lek het hele bassin op 8 minuten kan leeggepompt worden om te voorkomen dat het lekkende water installaties op onderliggende verdiepingen zou beschadigen ? Of dat het het vliegveld dat zich in de tentoonstelling bevindt maar liefst 3,6 miljoen euro gekost heeft, en dat alle materiaal in het hele MiWuLa tesamen een waarde van 12 miljoen euro vertegenwoordigt.
En zelfs achter de schermen hebben de medewerkers van MiWuLa overal nog grappige scenes gebouwd. Waarbij het bij sommige van die scenes wel duidelijk is dat ze beter uit het zicht van het grote publiek blijven 🙂

​Onze rondleiding van een uur was voorbij voor we het doorhadden, we hebben er echt heel veel van geleerd. Je kan trouwens ook lekker eten in MiWuLa en de prijzen zijn absoluut niet verkeerd. En wat ook opvalt is dat de medewerkers allemaal goedgeluimd zijn. We hebbn ooit al andere dingen gezien.
Na ons bezoek aan MiWuLa is het tijd om terug te keren naar ons hotel, uiteraard ook weeral te voet. In totaal hebben we vandaag een dikke 14 kilometer rondgelopen. Da’s goed voor onze lijn.
Morgen is er weer een nieuwe dag, dan gaan we Hamburg wat beter leren kennen