Selecteer een pagina

We zijn in januari van dit jaar al eens een keertje naar Hamburg geweest om een bezoekje te brengen aan Miniatur Wunderland. Dit weekend zijn we nog eens terug geweest. Waarom ? Omdat het zo geweldig is, en vooral, omdat sinds een dikke maand het nieuwe gedeelte met als thema Italië na vele jaren werk eindelijk is opengegaan. En dat wilden we uiteraard absoluut gaan bekijken. We profiteerden ook van het feit dat 11 november hier bij ons een feestdag is, en bij de Duitsers niet zo meteen. Ze hadden honderd jaar geleden de oorlog maar niet moeten beginnen en verliezen…
Om 10 uur ’s morgens vertrekken we vanuit Mechelen naar Hamburg, een ritje dat normaal gezien 5 a 6 uur moet duren. We gaan naar MiWuLa by night, da’s een maandelijks event in het Miniatur Wunderland waarbij ze ’s avonds openblijven tot 23 uur. Ook wordt het aantal bezoekers dan beperkt, zodat je veel meer kans hebt om alles in het kleinste detail te bekijken. Het event begint om kwart na 7, dus in principe hebben we tijd genoeg om naar ginder te rijden. Maar dat was buiten de Stau (file) in Duitsland gerekend. We hadden er wel rekening mee gehouden dat er flink wat bouwwerven op de duitse snelwegen zijn, maar met een ongeval ter hoogte van Bremen hadden we niet gerekend. Terwijl we stonden aan te schuiven zagen we het aankomstuur op onze GPS steeds maar verder opschuiven. Zouden we nog wel op tijd aan ons hotel geraken ? Want vandaar moesten we dan ook nog te voet naar Miwula stappen… Maar gelukkig ging het eens we het ongeval in Bremen gepasseerd waren terug vlotjes en arriveerden we omstreeks kwart voor zes aan het Ibis-hotel in Hamburg. Snel inchecken, de auto kwijtgeraken (parkeergarage was vol), foto en video materiaal klaarmaken en dan te voet naar Miwula. Een wandeling van een kleine anderhalve kilometer, dat viel dus nog heel goed mee, want iets na half zeven arriveerden we al ter plekke.

Als we ons aan de kassa aanbieden krijgen we polsbandje waarmee we herkenbaar zijn als gasten van de avondopening. De gewone bezoekers moeten om 19u het gebouw verlaten, vanaf 19h15 mogen wij de treintjes gaan bewonderen. We profiteren nog snel van de tijd dat we moeten wachten om een hapje te eten in het restaurant. En dan wordt het startsein gegeven voor de bezoekers die van de avondopening.
Als eerste gaan we natuurlijk het nieuwe gedeelte “Italië” bewonderen. Dat is werkelijk onvoorstelbaar knap gemaakt. De modelbouwers van Miwula hebben zichzelf weer overtroffen en een waar kunstwerk afgeleverd. Als het ziet wat ze hier gebouwd hebben, dan snap je waarom dit een paar jaar geduurd heeft. Dit is modelbouw buiten categorie !

Behalve Italië in het klein is er in MiWuLa nog veel meer te zien, onderandere Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Scandinavië en zelfs de USA zijn hier in ’t klein te bewonderen.
Omdat we zelf ook aan een treinbaan(tje) aan het bouwen zijn met als thema de Alpen, genoten vooral Oostenrijk en Zwitserland onze bijzondere interesse.

Omstreeks 23h brengen we nog snel een bezoekje aan de shop om te kijken of daar nog iets interessants te vinden is. En ja hoor, een boek waarin alle openbaar toegankelijke modelbanen uit Duitsland en de buurladen beschreven staan. Dan weten we binnenkort weer waar we naartoe kunnen 🙂
Na een korte wandeling door het nachtelijke Hamburg richting hotel is het tijd om te gaan slapen. Morgen is er weer een nieuwe dag.
Uiteraard hebben we ook nog wat videobeelden van ons bezoek aan MiWuLa :