Selecteer een pagina

Wat is de tijd toch snel gegaan. Het is net of we hier nog maar net zijn aangekomen, maar het is al zaterdag. Onze laatste volledige dag in Fins Lapland. Ook vandaag zijn we nog aktief geweest. Deze voormiddag hebben we nog een wandeling gedaan in de prachtige omgeving hier. Toen we vertrokken was het -13 op de elektronische thermometer aan de ingang van ons hotel. ​

Dat is de ideale temperatuur om te gaan wandelen. Dankzij onze thermische pakken voel je echt niks van de koude. Het enige wat je moet doen is zorgen dat je je hoofd een beetje bedekt met een muts. En zelfs dat is niet altijd nodig als je uit de wind blijft.
We maken vandaag een tochtje naar een meertje met de welluidende naam Oustajärvi. Vraag ons niet om het uit te spreken, want daar wagen we ons niet aan.
Het meertje is niet zo groot, het zal zo ongeveer 500 op 500 meter groot zijn. Ze hebben er hier die veel groter zijn. Maar vanop het ijs heb je hier een prachtig zicht op de heuvels van het Pallas-Yllästunturi National Park, het derde grootste nationaal park van Finland. De heuvelrug die door het park loopt alleen al is meer dan 100 kilometers lang.

We nemen ruimschoots onze tijd om (panorama) foto’s te maken vanop het ijs. Doordat de wind hier vrij spel heeft, voelt het hier wel beduidend frisser aan dan tussen de bomen. Maar als je je muts opzet dan valt dat allemaal best mee.
We wandelen een stukje over het meer totdat we terug op een begaanbare weg uitkomen. Gewoon door het landschap trekken is geen optie, want zonder sneeuwschoenen zak je hier tot je middel weg in de sneeuw.

We hebben ondertussen ook al geleerd waarom veel verkeersborden hier een gele achtergrond hebben in plaats van een witte zoals bij ons. Dat komt doordat borden met een witte achtergrond veel moeilijker te herkennen zijn in een omgeving die meer dan de helft van het jaar onder een dik sneeuwtapijt ligt.

Uiteraard worden er onderweg ook nog de nodige selfies gemaakt…

En dan is het weer tijd om richting Harriniva te trekken, het is bijna middag, lunchtijd !
We hebben weer een dikke 6 kilometer op onze teller staan.Vanavond laat gaan we ook nog een sneeuwschoen wandeling in het donker maken. We zijn eens benieuwd of we vanavond ook een glimps van het noorderlicht gaan opvangen.