Selecteer een pagina

Carine is dit weekend jarig, en dat moet gevierd worden. Het ene jaar doen we dat niet zo ver van huis, het andere jaar gaan we iets verder van huis. Dit jaar is het Stockholm geworden, omdat we sinds ons verblijf in Fins Lapland meer interesse beginnen te krijgen voor Scandinavië.  Dus stonden we vanochtend op de luchthaven van Zaventem klaar om in te checken voor een vlucht naar Zweden.

Tijdens het naar de luchthaven rijden hoorden we op de radio dat er stiptheidsacties zouden zijn bij de douanediensten op de luchthaven. Maar daar hebben we gelukkig niks van gemerkt, Alleen kwam ons vliegtuig met een dik half uur vertraging binnen op de luchthaven, waardoor wij natuurlijk ook met een dik half uur vertraging opgezadeld zaten. Maar daar liggen we niet van wakker, we staan in vakantie-modus.

Na een tweetal uurtjes vliegen arriveren we op Stockholm Arlanda, zeg maar de Zaventem van Zweden. Die luchthaven licht een flink eind van de stad verwijderd. Maar dat is hoegenaamd geen probleem, want ze hebben een vaste treinverbinding tussen de luchthaven en Stockholm.

Met een snelheid van meer dan 180 km per uur zoeven we door het mooie zweedse landschap. Nog voor we het goed beseffen staan we in het centraal station van Stockholm. En dat station ligt vlak aan de voordeur van ons hotel. Beter dan dat kan het bijna niet. We checken in en brengen snel onze bagage naar boven, en trekken dan de stad in, op zoek naar eten.

Na een beetje rondkijken vinden we een (Italiaans) restaurantje, waar je ook traditionele Zweedse gerechten kan eten.
Carine kiest voor de traditionele zweedse gehaktballen, die in niks te vergelijken zijn met wat je in de Ikea voorgeschoteld krijgt.
Patrick kiest voor een echte Zweedse pizza Hawai 🙂 Uiteraard proeven we ook hoe Zweeds bier proeft.

Daarna trekken we verder de stad in voor een eerste verkenning. Uiteraard met de camera in de hand.

Stockholm staat vol met prachtige historische gebouwen en karaktervolle huizen. We hebben nu al door dat we hier nooit alles op één weekend gaan kunnen zien. We gaan zeker nog eens moeten terugkomen.
We hebben ook al geleerd dat in Zweden een metro een Tunnelbaan is en dat je in het straatbeeld niet moet gaan zoeken naar borden met een grote M op, maar een hoofdletter T.
De metro’s van Stockholm zijn trouwens heel netjes en comfortabel. Omdat we een openbaar vervoerkaart hebben voor het ganse weekend rijden we al eens naar de Erickson Globe, aan de rand van de stad. Daar kan je met een soort van lift langs de buitenkant van het gebouw tot helemaal boven op het dak. Dat lijkt ons wel interessant, maar… als wij er aankomen blijkt de attractie al gesloten te zijn. Dan komen we morgen nog wel eens terug. Ondertussen kijken we hier wat rond.

Daarna keren we met de metro terug naar het oude stadsgedeelte. Hier heb je gezellige smalle straatjes en steegjes met bijzondere winkeltjes.

We keren terug naar het hotel langs de waterkant. Voor vandaag hebben we onze kilometers gelopen. Morgen gaan we wat diepgaander kennismaken met Stockholm.